.

.

torstai 11. kesäkuuta 2015

Ei oikein mitään uutta!

Aloimpa tässä selailemaan blogia tarkistaakseni olenko tehnyt aiemmin jo pizzapostauksen, niin olin. Tänään teimme nimittäin pitkästä aikaa herkku pizzaa ja kuviakin tuli otettua eri työvaiheista. Ja kuluneena kuukautena ei ole oiekin kertynyt mitään materialia. Ei oikein ole tullut tehtyä mitään uutta ja puutarhakin on aika kitukasvuinen!

Jotenkin alkaa olla ideat vähissä tämän blogin suhteen. Niinpä: VETOAN TEIHIN RAKKAAT LUKIJAT (jos teitä on?) laittaakaa minulle palautetta, mikä teitä kiinnostaa ja mitä kaipaatte tältä blogilta. Viestiä voi laittaa suoraan blogiin tai facebookkiin blogini sivuille. Kiitos etukäteen.

Laitan tähän loppuun vielä muutaman kuvan.


Kevään ensimmäinen raparperipiirakka ja vaniljajäätelöä.

Tomaatti-Mozzarella pastaa.


Pizzataikina kohoamassa.

Tomaattikastike pizzaan.

Pizzapohjan kaulintaa.













Rosmariini.


Kasvimaa.

Kasvihuone.

Sipulimaa.

torstai 14. toukokuuta 2015

Uutuuksia Meidän Keittiössä

Kaikkeen kyllästyy aikanaan. Kuten porkkanaan, perunaan ja kesäkurpitsaan. Tästä motivoituneina valitsimme kaupan kasvis osastolta muutaman uuden kasviksen. Tässäkin tilanteessa ystävämme google auttoi meitä ja antoi yksinkertaiset vinkit uusien kasvisten käsittelyyn ja valmistamiseen. Ja kappas, helppoa ja hyvää (taaskin)! Siis rohkeasti kokeilemaan uutta!



MYSKIKURPITSA (tai talvikurpitsa engl. butterneut squash)
Vaalea kuori, malto kirkkaan oranssi ja kova. Paras (ja helpoin) tapa kypsentää se on halkaista se, ottaa siemenet talteen ja paahtaa ne huuhtelemisen jälkeen pannulla ja käyttää esim salaattiin, Viipaloida, laittaa pellille viipaleet, päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria - > uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Paahtamiseen jälkeen kuoren saa irti helposti veitsellä tai lusikalla kovertamalla. Sen voi syödä sellaisenaan lisäkkeenä tai soseuttaa blenderillä keitoksi ja lisätä kermaa tai maitoa. Ihan mielettömän hyvää ja helppoa!

Tässä kuva keitosta:



MUNAKOISO. Tätä kasvista olen vierastanut. Sen valmistamista ja ehkä hieman makuakin. Monesti neuvotaan itkettämään viipaleet (suolaa pinnalle ja antaa "itkeä") ennen kypsentämistä. Jotenkin olen kokenut sen vaikeaksi. Siksi aloinkin etsiä neuvoja ja vinkkejä tarvitseeko niin välttämättä tehdä. No ei tarvitse! Hyvää ilman itketystä ja voi käyttää kuten kesäkurpitsaa esimerkiksi uunikasvisten lailla, padoissa tai paistoksissa. Muistaa maustaa vain hyvin suolalla ja pippurilla.



FENKOLI. Tämä on kaikkein uusin ja tuntemattomin kasvis minulle. Lopulta parhaat vinkit olivat tämänkin tyypin kohdalla aivan samat kuin edellisillä: viipaleiksi (myös vihreät tillimäiset lehdet voi ja kannattaa käyttää) pannulle tai uuniin, öljyä, suolaa ja pippuria. Itse käytin elämäni ensimmäisen fenkolini uunikasvisten joukossa, ehkä totutellessa uuteen makuun (joka on melko voimakas ja aniksen makuinen). Hyvää vaihtelua!

Tässä kuva uunikasviksista, ruoka voi olla maukasta ja kaunista, eikö?


maanantai 20. huhtikuuta 2015

Kevättä kohti

Heippa hei! Meillä odotellaan jo kovasti kesää. Taimetkin kasvaa pikku hiljaa ja odottaa pääsyään kasvihuoneeseen. Huomaatta kasvikset ja yrtit ovat lisääntyneet ruokavaliossamme, samoin mozzarella-juusto! Selviä kevään merkkejä. Olen jättänyt omasta ruokavaliostani vehnän pois oman hyvinvointini ja "kesä kuntoon" projektini jouduttamiseksi. Vehnää sisältävät tuotteet olen korvannut gluteenittomilla tuotteilla, muuten syön täysjyvä kauraa ja ruista kohtuudella. Olo on huomattavasti parempi kuin ennen! (Rakastan siis pastaa ja vaaleaa leipää yli kaiken..) Osa kuvista on otettu ennen vehnän poistumista ruokavaliostani.


Elämäni ensimmäiset hand made-croisantit! Ei varmaan tarvii erikseen kertoa, että olivat HYVIÄ. Ohje löytyy täältä: http://www.k-ruoka.fi/reseptit/croissantit-eli-ranskalaiset-voisarvet/



Tomaatti-mozzarella ciapatta

Ciapatta leipää tai muuta vaaleaa leipää
Kypsiä tomaatteja
Mozzarella juustoa
Tuoretta basilikaa
Valkosipulin kynsi
Oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Viipaloi leipä ja laita viipaleet uunipellille. Laita uuni kuumenemaan mahdollisimman kuumalle, käytä grillivastuksia jos on (meidän uunissa ei ole..). Viipaloi tomaatti ja mozzarella. Paahda leipiä uunissa, kunnes pinta on kullan ruskea ja rapea. Vahdi ettei pala! Kun leivät ovat kuumia, raavi ne heti (kuorittu)valkosipulin kynnellä. Lado sitten juustot ja tomaatit. Lisää basilika. Pirskotapäälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Mainio alkupala dinnerille!


Mielettömän hyvä ja helppo jälkkäri: maukasta vahvaa juustoa ohuina paloina ja granaattiomenan siemeniä.



Meidän perheen olutpaisti

1 kg naudan paistia
2 sipulia
1-2 tlk olutta
tarvittaessa vettä
suolaa ja pippuria

Kuutioi liha ja sipuli. Ruskista lihakuutiot öljyssä kuumalla pannulla nopeasti pieni määrä kerrallaan ja siirrä pataan. Käytä lopuksi sipuli pannulla ja laita pataan. Voit huuhdella pannun pienellä määrällä vettä ja kaataa lihojen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada päälle olutta niin että lihat peittyvät reilusti. Kiehauta ja laita uuniin hautumaan kansi päällä 150 asteeseen 2,5-4 tunniksi. Tarkista aina välillä nesteen määrä. Kunnes liha on ihnan mureaa, paisti on valmista!



Kasvis-pekonipata

1-2 pkt pekonia
2 prk tomaattimurskaa
kasviksia maun mukaan, meillä oli:
sipulia
porkkanaa
valkosipulia
chili
kesäkurpitsa
munakoiso
maissia
suolaa ja pippuria

Kuutioi pekoni ja kasvikset. Ruskista pekoni, lisää kasvikset ja lisää tarvittaessa öljyä. Freesaa hetki ja lisää tomaattimurskat. Hauduta kasvikset pehmeiksi. Lisää lopuksi maissit ja mausta suolalla ja pippurilla. Ihanaa leivän kanssa tai ilman! 

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Punajuuri, tuo monipuolinen talven herkku

Aina sanotaan, että käytä kauden kasviksia. Ne ovat edullisia ja parhaimmillaan omana sesonkinaan. Ja näin on. Suomessa pitkänä talvelna juurekset ovat edullisia ja ovat hyvin säilyviä. Sopeutuneet kai tähän karuun ilmastoon. 

Talvisin tulee ostettua kahden kilon punajuurisäkki ja sitä syödäänkin pitkään. Tässä kohtaa varmasti tulee ajatus, että kuka hullu kehtaa käyttää raakaa punajuurta ja kypsentää sitä ikuisuuden, kun on olemassa valmiita purkkiin ja etikka-sokeriliemeen säilöttyjäkin. 

No minäpä kerron. Itse kypsennän yleensä puolet pussistä eli kilon kerrallaan. Laitan punajuuret sellaisenaan haudekattilaan ja siinä ne kypsyy itsekseen tunnista kahteen. Rippuu punajuurien koosta. Toki voi keittää vedessäkin. Hauduttamalla ei liukene ehkä niin paljon arvokkaita ravintoaineita hukkaan, pitää vaan tarkkailla ettei haudevesi pääse kiehumaan loppuun. Kun punajuuret ovat kypsiä, ne saa jäähtyä. Sitten kuorin ne ja laitan kannelliseen rasiaan. Ja rasia jääkaappiin. Ja säilyy ainakin 5 päivää. Testattu on.

Kypsennettyä punajuurta voi käyttää lohkoina sellaisenaan, salaatteihin kuutioina ja raasteena. Perinteisesti Lindströmin pihveihin ja borssikeittoon. Risottoon ja pastaan punajuuri antaa raikkaan värin.

Tässä uusin oma reseptini Punajuuri-pähkinä Tagliatelle. 


4-5 hlö:lle

500 g tagliatelle tuorepastaa
3 kypsää punajuurta
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu
nokare voita
kourallinen cashew pähkinöitä rouhittuna
suolaa ja pippuria
parmesaania

Raasta punajuuret. Kuullota voissa hienonnettu valkosipuli ja sitruunan kuori. Lisää punajuuriraaste ja sitruunamehu. Lisää lopuksi pähkinät ja suolaa ja pippuria. Keitä pasta, Sekoita punajuuren kanssa, lisää tarvittaessa pastan keitinvettä, jos pasta on liian kuivaa. Raasta päälle parmesaania.

Tätä syödessä jaksaa varmasti odotella (ainakin hieman paremmin) sitä kevättä..





perjantai 6. maaliskuuta 2015

Suomi ruokaa meidän tyyliin


Moi taas! Viime kuukausi oli meille taloudellisesti tiukin ikinä. Tarkkaan piti miettiä, mitä ostaa ruokakaupasta. Siitä huolimatta selvisimme ja saimme nauttia yltäkyllin ja vatsat tuli täyteen. Tämäkin opetti luottamaan Jumalaan, Hän kyllä pitää meistä huolen ja tietää mitä me elääksemme tarvitsemme! 

Ikinä en ole oikein liputtanut suomalaisen perusruoan puolesta, mutta kyllä meillä aina välillä herkutellaan suomi-ruoallakin. Tässä erittäin hyviä kasvis versioita hernekeitosta, kaalilaatikosta ja pyttipannusta. Sokerina pohjalla, ah niin samettinen vispipuuro!


Hernekeitto

pussillinen kuivaherneitä
4 porkkanaa
1-2 sipulia
2 liha- tai kasvisliemikuutioita
kuivattua rosmariinia
suolaa ja pippuria

Huuhtele ja liota herneitä yön yli. Keitä herneet liotusvedessä, lisää kuutioidut sipulit ja porkkanat ja mausteet. Lisää vettä keittämisen aikana kun keitto alkaa tuntua kuivalta. Keittele hiljalleen noin pari tuntia kunnes herneet ovat pehmeitä. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.


Kaalilaatikko

1 kaali
sipuli
3 dl tummaa soijarouhetta
1 lihaliemikuutio
2 dl riisiä
1 dl siirappia
kuivattua oreganoa tai meiramia
suolaa ja pippuria

Liota lihaliemikuutio 4 dl kiehuvaa vettä. Lisää siihen soijarouhe ja anna imeytyä. Kuutio kaali ja sipuli. Laita suuren kattilan pohjalle hieman vettä. Lisää kaali, sipuli ja mausteet. Kaalista irtoaa nestettä, älä laita liikaa vettä. Keitä kunnes kaali pehmenee. Lisää soijarouhe sekaan. Maista. Ripottele riisit voidellun vuoan pohjalle (riisit imevät kaaliseoksen itseensä) ja lisää kaaliseos. Paista 200 asteessa noin tunti. Raejuuston ja puolukkasurvoksen kanssa nam nam nam!



Soijapala pyttipannu

6 keitettyä perunaa
3 dl vaaleita soijapaloja
pari sipulia
paprikajauhetta
suolaa ja pippuria
lihaliemikuutio

Liota lihaliemikuutio 5 dl kiehuvaa vettä. Lisää soijapalat. Kuutio peruna ja sipuli. Paista pannulla ruskeiksi lionneet soijapalat ja toisella pannulla perunat ja sipulit paprikajauheen kanssa öljyssä. Yhdistä kun kaikki ovat kivan ruskeita. Paista kananmunat. Mukaan vaikka keitettyä punajuurta.


Samettinen vispipuuro

Tähän minulla ei ole tarkkaa ohjetta, mutta kerron miten itse teen sen. Tähän käytin pakaste puolukoita. Kattilaan vettä, puolukat ja sokeria (maun mukaan). Keitän kunnes puolukat pehmenee ja hajoaa. Sitten lisään samalla vatkaten (juu suoraan pussista) mannasuurimot. Puuro pitääkin jäädä löysäksi. Eli ei liikaa suurimoita! Tämä on siis tärkein pointti. Eli melkeimpä puuro saakin olla velliä. Sitten vaan vatkaan hieman jäähtyneen puuron. Vatkaan vatkaan ja vatkaan, kunnes puuron tilavuus on kaksinkertaistunut. Tämä ruokalaji haastaa sähkövatkaimen mutta on niin suussasulavaa...

torstai 5. helmikuuta 2015

Lasten juhlat ja gluteenitonta leivontaa



Meillä oli lasten juhlat ja osa vieraista noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Joten totesin että helpompaa tehdä kaikki gluteenittomana. Gluteenittomia jauhojakin oli jäänyt yli reilusti edelliseltä kerralta. Poikkeuksena oli pasta salaatti. Gluteenittoman version tein siitä siten, että tein pienen määrän salaattia ilman pastaa. (ohje myöhemmin)

Kuvia selatessani huomasin, että salaateista ei ole ollenkaan kuvia! No, kerronpa vain sanallisesti. Toinen oli ruskeapapu salaatti. Siihen laitoin vihersalaattia, hunajamelonia, avokadoa ja keitettyjä ruskeita papuja. Päälle puristin sitruunamehua. Toisena salaattina pasta salaatti, johon pastan lisäksi minitomaatteja, mozzarellaa paloina ja yrtti-valkosipuli öljy. Gluteenittoman version sain jättämällä pastan pois. 



Jauheliha-paprikapiiras (pellillinen)

Täyte:
700g naudan jauhelihaa
2 paprikaa
sipuli
suolaa
pippuria
kuivattua oreganoa

Paista liha ja kuutioidut paprikat ja sipuli. Mausta.

200 g juustoraasetta
6 dl ruokakermaa
3 munaa

Pohja:

300 g voita
1 pss perunamuussijauhetta
1 prk maitorahkaa
100 g gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Nypi kaikki pohjan aineet sormin tasaiseksi. Levitä pellille käsin tai kaulimen avulla.
Levitä täyte pohjan päälle. Kaada täytteen päälle kerma-juusto-munaseos. Paista 200 asteessa 30 min tai kunnes piiras on kauniin ruskea.


Gluteeniton suklaa-pähkinäkakku

150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g tummaa suklaata
100 g kuorellisia manteleita ja hasselpähkinää
150 g turkkilaista jugurttia

Kuorrutus:
pähkinä-suklaalevitettä 
loraus kermaa

Voitele ja jauhota kakkuvuoka gluteenittomalla korppujauholla. Rouhi suklaa ja pähkinät. Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Lisää jauhot, suklaa, pähkinät ja jugurtti. Paista 175 asteessa 45 min. Tee kuorrute. Lämmitä suklaa-pähkinä levite vesihauteessa. Lisää kermaa sen verran, että seos notkistuu. Kuorruta kakku kun se on jäähtynyt.


Täytekakku

Kaksi pohjaa. Toinen 3 litran vuokaan toinen 1,5 litran vuokaan. Isoon vuokaan tällä ohjeella ja pienenpään tein puolet pienemmän.

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää jahot hellästi käännellen. Kaada jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa 30-45 min. Pienempi kypsyy nopeammin.

Täyte:

1 prk persikkaa kuutioina (säästä liemi)
2 banaania kuutioina
4 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
sokeria ja vanilja sokeria
2 liivatelehteä

mansikkahilloa

Vatkaa kerma. Lisää rahka ja hedelmät. Mausta sokereilla. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, purista kuivaksi ja liuota tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita ohuena nauhana rahkan joukkoon.

Leikkaa pohjat kolmeen osaan. 
Täytä kakku. Kostuta pohja persikan säilykeliemellä. Levitä ensin hilloa, sitten rahkaa. Tarvittaessa tue kakku grillaustikuilla ja anna vetäytyä seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä koristele kakku. Poista tikut (jos on). Vatkaa kerma ja lisää siihen elintarvikeväriä ja sokeria.

Vaikka itse sanonkin, niin oli ehkä elämäni onnistunein täytekakku. Siis maultaan ja koostumukseltaan (vaikka oli gluteeniton!). Ulkonäöstä ei sitten puhutakaan.. Tärkeintä että päivänsankarille maistui <3








Pastaa pastaa ja pastaa

Rakastan pastaa. Siispä meillä sitä syödään usein. (ei ehkä kannattaisi) Tässä viimeisimpiä pasta ruokia kuvine ja resepteineen.


Pastaa kasviksilla, mozzarellalla ja yrtti-valkosipuliöljyllä
(neljälle)

300-400 g pastaa 
kasviksia (esim. tomaattia, paprikaa ja sipulia)
suolaa ja pippuria
mozzarella juustoa

0,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
tuoreita yrttejä kuten basilikaa ja lehtipersiljaa
suolaa

Pilko ja freesaa kasvikset. Jos käytät tomaattia, lisää se viimeiseksi. Mausta suolla ja pippurilla. Keitä pasta. Tee yrttiöljy: yhdistä yrtit, öljy ja valkosipulit ja soseuta esim. sauvasekoittimella. Säästä pastan keitinvettä jos pasta jää liian kuivaksi. Yhdistä pasta, kasvikset ja yrttiöljy. Annostele lautasille ja laita annosten päälle kuutioidut juustot.





Pasta Carbonara
(3-4 hlö)

300 g pastaa
1 pkt (170 g) american pekonia silputtuna
1 sipuli
pippuria ja suolaa
3 kananmunaa

Keitä pasta. Paista sipuli ja pekoni. Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Yhdistä pasta ja pekoni-sipuli. Älä enää tässä vaiheessa pidä kuumalla levyllä. Lisää munat ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa lautasille ja raasta päälle parmesaania. Niin hyvää ilman kermaa!



Linssi-rusina lasagne

Linssikastike:

2 dl vihreitä kuivattuja linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
3 porkkanaa raastettuna
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
kourallinen rusinoita (tai kaksi jos haluaa)
2 lihaliemikuutiota
pippuria ja suolaa

Liota linssejä tunti. Freesaa sipulit ja porkkanaraaste reilussa oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska ja lihaliemikuutiot. Laita sekaan rusinat, linssit ja vettä (linssit imevät kypsyessään). Hauduta kannen alla kunnes linssit ovat pehmeitä. Maista ja mausta jos tarvitsee. 

Valkokastiketta (ohjelöytyy jo aiemmin blogistani)
voita, jauhoja, maitoa, valkopippuria, suolaa ja muskottipähkinää

Kasaa lasagne. Aloita kastikkeilla. Joka väliin molempia kastikkeita, ensin tomaattikastikketta sitten valkokastiketta. Raasta joka väliin parmesaania. Jätä pinnalle molempia kastikkeita, Valkokastiketta saa olla reilusti. Raasta lopuksi päälle parmesaania ja paista 200 asteessa noin 40 min.
Ihan mieletön suolaisen ja makean yhdistelmä! Tämä resepti on aivan omani!

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Parhaita kuvia tammikuulta

Ruoka on myös suurta taidetta, joten rakastan myös sen kuvaamista. Tärkeintä on saada kuvasta laadullisesti tarkka, kuvassa täytyy myös näkyä rakkaus ruokaan ja kuvasta täytyy huokua tunnelma. Tässä muutama!







Intialasista tunnelmaa

Tammikuussa on tullutkin niin paljon matskuu et pakko hieman jaotella eri postauksiin. Tammikuun puolessa välissä järjestin kauan odottamani intialaisen naisten illan.Sitä olin jo suunnitellut ja valmistellut kuukausia. Tunnelmaa kynttilöistä, musiikista ja vaatteet löytyi kirppikseltä. Noloa myöntää näin itsetehdyn ruoan puolesta puhujana, että ruoka oli puolivalmista Santa Marian avustuksella. Säästääkseni aikaa käytin valmiita maustesekootuksia kastikkeisiin. Naan leivän leivoin itse. Ohjelmana pidin naisille mausteen tunnistus kilpailun. Ilta oli onnistunut ja tunnelmallinen! Teema iltoja lisää, kiitos!

Mangolassi tuloillaan


Juomina Chai latte teetä ja vihreää intialaista teetä

Raita kastiketta ja mango chutneyta

Pöytämme

Kynttilöitä alas asti

Kanaa kahdella tapaa ja tähtianiksella maustettua basmatiriisiä

perjantai 2. tammikuuta 2015

Kasvisruokaa ja pikkasen joulua

Joulukuu meni nopeasti (sekin) ja nyt on jo 2. päivä uutta vuotta. Lasten kanssa oli ihanaa joulun odotuksen tunnelmaa, joulukalentereineen ja joululauluineen. Alkukuusta levoimme koko sakki pipareita itsetehdystä taikinasta joka oli maustettu sitruunan ja appelsiinin raastetulla kuorella. Ohjeen bongasin S-ryhmän ruokalehdestä. Piparit oli onnistuneita joten resepti pääsi omaan hyvien reseptien kirjaan.



Muita jouluisia ruokia ei kotona tänä vuonna tehty, kun perinteisiä jouluruokia saimme syödä mummoloissa. Muutenkin olen vähän kyllästynyt liiankin tavalliseen jouluruokaan. Ehkä seuraavana vuonna kokkaamme kotona jotain vähän erilaista ruokaa jouluksi perinteisistä raaka-aineesta. Kasvisruoka on pysynyt edelleen tärkeänä osana perheemme ruokavaliota. Se on helppoa, hyvää, ja edullista. Sain joululahjaksi ihanan vegaaniruokakirjan, josta varmasti tulen testaamaan ohjeita ja mainitsen niistä myös täällä! Yhden hyvän vinkin olen ottanut jo käyttöön: liotan ja keitän papuja ja pakastan ne annospusseihin. Kiireisessä arjessa saa nopeasti niistä ruokaa. Tässä muutama ruokakuva ja suurpiirteiset ohjeet:

Uuniperuna feta ja kylmäsavulohitäytteillä.

Spaghettia tomaatti-soijaruohekastikkeella. Mukana myös porkkanaa, sipulia ja valkosipulia.


Arjen pika lasagne

Valkokastike:
voita
vehnäjauhoja
maitoa
suolaa
valkopippuria

Tomaattikastike:
1 prk tomaattimurskaa
1 raastettu porkkana
sipuli
pari valkosipulin kynttä
2 dl punaisia linssejä

joka väliin ja pinnalle raastettua parmesaania


RAIKASTA TAMMIKUUTA KAIKILLE!