.

.

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Punajuuri, tuo monipuolinen talven herkku

Aina sanotaan, että käytä kauden kasviksia. Ne ovat edullisia ja parhaimmillaan omana sesonkinaan. Ja näin on. Suomessa pitkänä talvelna juurekset ovat edullisia ja ovat hyvin säilyviä. Sopeutuneet kai tähän karuun ilmastoon. 

Talvisin tulee ostettua kahden kilon punajuurisäkki ja sitä syödäänkin pitkään. Tässä kohtaa varmasti tulee ajatus, että kuka hullu kehtaa käyttää raakaa punajuurta ja kypsentää sitä ikuisuuden, kun on olemassa valmiita purkkiin ja etikka-sokeriliemeen säilöttyjäkin. 

No minäpä kerron. Itse kypsennän yleensä puolet pussistä eli kilon kerrallaan. Laitan punajuuret sellaisenaan haudekattilaan ja siinä ne kypsyy itsekseen tunnista kahteen. Rippuu punajuurien koosta. Toki voi keittää vedessäkin. Hauduttamalla ei liukene ehkä niin paljon arvokkaita ravintoaineita hukkaan, pitää vaan tarkkailla ettei haudevesi pääse kiehumaan loppuun. Kun punajuuret ovat kypsiä, ne saa jäähtyä. Sitten kuorin ne ja laitan kannelliseen rasiaan. Ja rasia jääkaappiin. Ja säilyy ainakin 5 päivää. Testattu on.

Kypsennettyä punajuurta voi käyttää lohkoina sellaisenaan, salaatteihin kuutioina ja raasteena. Perinteisesti Lindströmin pihveihin ja borssikeittoon. Risottoon ja pastaan punajuuri antaa raikkaan värin.

Tässä uusin oma reseptini Punajuuri-pähkinä Tagliatelle. 


4-5 hlö:lle

500 g tagliatelle tuorepastaa
3 kypsää punajuurta
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu
nokare voita
kourallinen cashew pähkinöitä rouhittuna
suolaa ja pippuria
parmesaania

Raasta punajuuret. Kuullota voissa hienonnettu valkosipuli ja sitruunan kuori. Lisää punajuuriraaste ja sitruunamehu. Lisää lopuksi pähkinät ja suolaa ja pippuria. Keitä pasta, Sekoita punajuuren kanssa, lisää tarvittaessa pastan keitinvettä, jos pasta on liian kuivaa. Raasta päälle parmesaania.

Tätä syödessä jaksaa varmasti odotella (ainakin hieman paremmin) sitä kevättä..





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti