.

.

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Suomi ruokaa meidän tyyliin


Moi taas! Viime kuukausi oli meille taloudellisesti tiukin ikinä. Tarkkaan piti miettiä, mitä ostaa ruokakaupasta. Siitä huolimatta selvisimme ja saimme nauttia yltäkyllin ja vatsat tuli täyteen. Tämäkin opetti luottamaan Jumalaan, Hän kyllä pitää meistä huolen ja tietää mitä me elääksemme tarvitsemme! 

Ikinä en ole oikein liputtanut suomalaisen perusruoan puolesta, mutta kyllä meillä aina välillä herkutellaan suomi-ruoallakin. Tässä erittäin hyviä kasvis versioita hernekeitosta, kaalilaatikosta ja pyttipannusta. Sokerina pohjalla, ah niin samettinen vispipuuro!


Hernekeitto

pussillinen kuivaherneitä
4 porkkanaa
1-2 sipulia
2 liha- tai kasvisliemikuutioita
kuivattua rosmariinia
suolaa ja pippuria

Huuhtele ja liota herneitä yön yli. Keitä herneet liotusvedessä, lisää kuutioidut sipulit ja porkkanat ja mausteet. Lisää vettä keittämisen aikana kun keitto alkaa tuntua kuivalta. Keittele hiljalleen noin pari tuntia kunnes herneet ovat pehmeitä. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.


Kaalilaatikko

1 kaali
sipuli
3 dl tummaa soijarouhetta
1 lihaliemikuutio
2 dl riisiä
1 dl siirappia
kuivattua oreganoa tai meiramia
suolaa ja pippuria

Liota lihaliemikuutio 4 dl kiehuvaa vettä. Lisää siihen soijarouhe ja anna imeytyä. Kuutio kaali ja sipuli. Laita suuren kattilan pohjalle hieman vettä. Lisää kaali, sipuli ja mausteet. Kaalista irtoaa nestettä, älä laita liikaa vettä. Keitä kunnes kaali pehmenee. Lisää soijarouhe sekaan. Maista. Ripottele riisit voidellun vuoan pohjalle (riisit imevät kaaliseoksen itseensä) ja lisää kaaliseos. Paista 200 asteessa noin tunti. Raejuuston ja puolukkasurvoksen kanssa nam nam nam!



Soijapala pyttipannu

6 keitettyä perunaa
3 dl vaaleita soijapaloja
pari sipulia
paprikajauhetta
suolaa ja pippuria
lihaliemikuutio

Liota lihaliemikuutio 5 dl kiehuvaa vettä. Lisää soijapalat. Kuutio peruna ja sipuli. Paista pannulla ruskeiksi lionneet soijapalat ja toisella pannulla perunat ja sipulit paprikajauheen kanssa öljyssä. Yhdistä kun kaikki ovat kivan ruskeita. Paista kananmunat. Mukaan vaikka keitettyä punajuurta.


Samettinen vispipuuro

Tähän minulla ei ole tarkkaa ohjetta, mutta kerron miten itse teen sen. Tähän käytin pakaste puolukoita. Kattilaan vettä, puolukat ja sokeria (maun mukaan). Keitän kunnes puolukat pehmenee ja hajoaa. Sitten lisään samalla vatkaten (juu suoraan pussista) mannasuurimot. Puuro pitääkin jäädä löysäksi. Eli ei liikaa suurimoita! Tämä on siis tärkein pointti. Eli melkeimpä puuro saakin olla velliä. Sitten vaan vatkaan hieman jäähtyneen puuron. Vatkaan vatkaan ja vatkaan, kunnes puuron tilavuus on kaksinkertaistunut. Tämä ruokalaji haastaa sähkövatkaimen mutta on niin suussasulavaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti