Havahduin siihen, että nyt on JO joulukuu ja en ole ehtinyt bloggaamaan marraskuussa ollenkaan. Mihin se aika oikein menee? Olen koittanut maksimivälinä pitää kuukautta ja nyt sekin on jo ylittynyt joten huono omatunto ajoi kirjoittamaan.
Mietin kulunutta kuukautta taakse päin ja selailin kuvia, mutta jostain syystä kovin paljoa ei ole nyt edes kuvattu. Suklaakakkuja on tullut leivottua ja pullaakin, Naudan palapaistia oluessa haudutettuna ja perus sämpylöitä puuron jämistä. Mutta näistä mieleenpainuvimmista herkuista ei ole kuvia!
Nyt kun olen jo jonkin aikaa pitänyt tätä blogia, postauksia taaksepäin lukiessani huomaan, että jutut ovat kaikki samaa linjaa: Miten tehdä maukasta, yksinkertaista ja edullista ruokaa. Johtunee toki tästä lapsiperheen elämäntilanteesta. Mutta mikäs sen parempaa kun yksinkertainen selkeistä raaka-aineista intohimolla ja rakkaudella valmistettu ruoka hyvässä seurassa! Hienoja gurmee lihoja ja kaloja ei meillä ole, mutta ei tässä laihtumaankaan ole päästy, taivaallinen Isä pitää meistä huolen!
Ainiin se pitää vielä mainita, että lihattoman lokakuun seurauksena tykästyin niin paljon kasvisruokaan, ettei olla taidettu ostaa jauhelihaa kertaakaan, soijarouheella korvaa sen mainiosti ja olo on paljon kevyempi. Ja jos erehtyy enemmissä määrin punaista lihaa syömään, sen kyllä huomaa.. (kuten edellä mainittu olutpaisti, hyvää suussa muttei mahassa).
Lätinät sikseen, tässä muutama resepti kuvineen:
Herkkutattipiirakka
Pohja:
1 prk maitorahkaa
200 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki aineet sormin, painele ja levitä jauhojen avulla voideltuun piirasvuokaan
Täyte:
Sieniä (itse käytin kuivattuja herkkutatteja: ensin liotus kymässä vedessä sen jälkeen voi käyttää kuten tuoreita)
sipuli
voita
suolaa ja pippuria
1 prk ruokakermaa
juustoraastetta
kananmuna
Pilko ja paista sienet ja sipulit voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kulhossa loput täytteen aineet. Kaada sieni-sipuliseos pohjan päälle ja sen jälkeen kerma-juusto-munaseos. Paista uunissa 200 asteessa noin 35-40 min tai kunnes reunat ovat ruskeat.
Chili con karne ruskeista pavuista
ruskeita papuja kuivattuna
tomaattimurskaa
paprika
sipuli
valkosipuli
chili
suolaa
Liota ja keitä pavut jo edellisenä päivänä (liotus 12 h ja keittoaika 1-2 h). Pilko kuutioiksi paprika, sipulit ja chili. Freesaa niitä öljyssä, lisää tomaattimurska ja hauduta 15 min. Lisää keitetyt pavut ja jatka hauduttamista 15-20 min. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa myös pippuria.
Kikherne pihvit ja kukkakaali-perunapyree
Kypsiä kikheritä (voit käyttää säilykkeitä, mutta kuivatut ja itse keitetyt ovat aina parempia, pätee myös papuihin)
kananmunaa
korppujauhoja
maustamatonta jugurttia
valkosipulia
sipulia
persiljaa
suolaa ja pipuria
Tee kuten jauhelihamureke taikina, mutta hienonna ensin kypsät kikherneet esim. sauvasekoittimella (jos haluat sileän massan, voit soseuttaa kaiken). Muotoile pihvit ja paista kuumalla pannulla oliiviöljyssä.
Keitä kukkakaali ja perunat. Soseuta perunat ka kukkakaali. Lisää suolaa ja voita. Lisää tarvittaessa maitoa, kukkakaalista tulee paljon nestettä.
Naan leivät 12 kpl
Intialaisiin ruokiin ihastuneena, rupesin itse tekemään naan leivän, aivan eri maata kun kaupan valmisleipä, jota ennen käytimme.
2 dl turkkilaista jugurttia
2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
7 dl vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna
Lämmitä maito-jugurrtiseos. Lisää hiiva ja muut aineet. Vaivaa hyvin. Laita pelti uuniin ja uuni kuumenemaan 275 asteiseksi. Kun taikina on kohonnut kaksin kertaiseksi, jaa se 12 osaan. Taputtele aina neljä leipää kerrallaan lättäniksi soikioiksi. Avaa uuni nopeasti ja " heitä" leivät nopeasti kuumalle pellille (ilman leivinpaperia!) Paista noin 5 min. Muotoile sillä aikaa seuraavat 4 leipää.
Tässä söimme intialaista ruokaa itsetehdyllä mosiaiikkipöydällä.
ps. Nyt ymmärrän miksi postaan niin harvoin: Reseptiikan tekemien on hidasta ja aikaa vievää. Tähän saisi menemään aikaa tunteja (nytkin meni kaksi tuntia!) Eli ei ole aikaa ja energiaa kirjoittaa kun tuo päätyö on tällä hetkellä lasten hoitaminen. En uskalla ajatella mikä tilanne on sitten kun palaan työelämään. Mutta nyt hyvä näin!
Herkullista ja tunnelmallista joulukuuta kaikille! <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti